Wednesday, December 28, 2011

christmas weekend round-up

sabtu, 24 dis 2011
sepanjang hari lepak di mawarsari.
secara ringkasnya: bangun, tido, bangun, makan, tido, bangun, makan, tido, bangun, makan, tido.
mata bengkak, montot cramp. best!

ahad, 25 dis 2011
...
petang tu balik dengkil.
shah dan munirah buat majlis doa selamat dengan cukur rambut afif aiman.
meriah gak ler dengan adik beradik pakcik makcik sepupu sepapat sedara mara jiran tetangga semua.
majlis nyer start lepas isyak.
menu malam tu ada sambal udang, ayam goreng, kari kambing, sayur campur, rojak buah, rojak sayur (ker?) dan air jus anggur hasil tangan tukang buat air tetap, ammar yang sanggup balik dari rumah sewanya di subang tempat dia menginap ketika kerja syif enam pagi-enam petang, enam pagi-enam petang, enam petang-enam pagi, enam petang-enam pagi lepas tu cuti empat hari kemdian sambung balik syif tadi. (cukup napas ker korang baca ayat nih? muahahahahalamak...toyol!punadadalamHD)

anak beranak tengah bertanding mata sapa paling besar dan paling lama tak kelip...

dalam kul 10 majlis pun settle. masing2 pun turut beransur. kami bertiga pula bergerak pulang ke KL dalam jam 10 setengah. sampai rumah dalam kul 11 lebih. tido.

isnin, 26 dis 2011
sepanjang hari lepak di mawarsari.
secara ringkasnya: bangun, tido, bangun, makan, tido, bangun, makan, tido, bangun, makan, tido.
mata bengkak, montot cramp. best! (copy paste aje dari atas, eh)

gambar bonus. dilla tengah cari mainan apa yang dapat setelah terpengaruh dengan iklan telibesen "tora aman datang lagi dengan mainan misteri!" cokelat celup celup...

Tuesday, December 20, 2011

in prince court we chose

mungkin ada yang tak tahu bahawa aku sekarang bekerja dengan syarikat oil & gas. sebuah syarikat multinasional beribu pejabat di london, england dengan cawangannya bersepah seantero dunia.

bakal pindah ke sini tahun depan [kredit]


cukup hujung tahun ini, sudah 10 bulan aku bekerja di syarikat ini. dan aku cukup hooyeah dengan tugas yang aku pikul, suasana kerja yang aku hadapi dan benefit syarikat yang aku terima. aku gembira dengan cuti tahunan yang bagi aku memang cukup, waktu kerja yang fleksibel, sokongan bos dan kengkawan department yang terbaik serta peluang peningkatan kerjaya yang cerah (ayat standard minta keja baru).

dan benefit yang aku kira paling osem ialah medical benefit nyer. setiap staf (dan ahli keluarganya yang layak) diberikan kad perubatan. had tuntutan untuk outpatient treatment: unlimited. had tuntutan untuk inpatient: RM80k per year per family member. seterusnya jika jumlah bil inpatient tersebut lebih dari had RM80k tu, company still akan cover the balance bill (mata ternganga dengan simbol duit).

kar-chingg!!! [kredit]


jadi kenapa memilih hospital prince court untuk wife bersalin anak kedua nanti? satu; kedudukan hospital yang tak jauh dari rumah kami. kedua; doc o&g dan paed yang best serta layanan dan kemudahan yang terbaek. ketiga, dan sebab yang paling utama; kami layak. bukan sebab mampu tetapi sebab kami layak untuk menerimanya. tak keluar duit sesen pun! ok, tipu sikit situ. keluar la duit sikit bayar parking, beli roti krim ngan air teh hijau ada jelly. tapi kalau bil yang sepatutnya ratus2, ribu2 tak kena bayar langsung, ada kau kisah nak keluar sikit untuk beli kudapan bagai tu? nan hado!

ho-spi-tel [kredit]


aku tak emo. aku takde la sensitif sangat. bak kata aman time era hephephooray dulu: gua okay, bodo! ayat pun dah panjang pendek panjang pendek aje aku tengok. bak kata aman lagi... dia tak sempat sambung ayat pertama tadi. dia terus muntah lepas tu. so, kalau anda ingin mendapat kemudahan seperti ini, usaha la untuk mendapat kerja di syarikat yang menawarkan kemudahan kepada stafnya sebegini. aku dah dapat. dan akan aku pastikan aku kekal di industri ini (buat isyarat damai, bundarkan mata sinar2 sambil lari dengan gaya shuffle).

tengok kanan...

...tengok kiri...

..."ibu lahir adik kat sini aje yer"

p/s: post ini adalah sekadar pengumuman awam (baca: public announcement). bukan untuk bermain aci tuju atau ten-teng kapal angkasa. sebarang pelancaran roket atau pemansuhan akta negara selepas ini adalah bukan tanggungjawab penulis. senyum kelat bak peria katak dicicah sos homemade yang tiada tarikh luputnya.

Monday, December 19, 2011

dengkil new addition

mak ngan abah dapat cucu baru.
cucu yang ketiga tetapi cucu lelaki yang pertama.
anak munirah dan shah.
lahir pada hari jumaat, 16 disember 2011 dalam jam 9.30 pagi waktu tempatan.
tempat lahir adalah di hospital serdang.
sekali lagi, tahniah buat munirah dan shah serta mak dan abah.
assalamualaikum. nama saya ialah afif aiman bin... shah (lupa sudah nama penuh adik ipar)
kepada munirah, rehat cukup2.
kepada shah, jangan plak ikut rehat juga :)

chicha sangat gumbira mendapat sepupu baru sambil menggoyang isyarat bagus dengan laju


Monday, December 12, 2011

chicha all grown up

marissa dah setahun setengah sabtu lepas.
iya, aku lambat post dua hari.
semalam baru ingat nyer pun.
walhal ada counter lilypie kat kanan blog nih --->
jowo ngomong: wes kelalen.
itu aje nak cakap.
okbai...


pun malas nak edit. layan aje sampai abis...

p/s: hidung aku tengah berlari (baca: i'm having running nose)

Wednesday, December 7, 2011

happy birthday mak

kepada: puan mazni suleiman
alamat: dengkil, selangor
perkara: selamat hari lahir mak!



hari ini hari lahir mak yang ke...erk! cari sempua jap. 2011 tolak 1957 sama dengan 54. iya, hari lahir mak yang ke-54. tahun depan umur pencen sudah. tapi wajah masih muda remaja, eh.

hepi besday along ucapkan buat mak. semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki serta sentiasa dirahmati oleh Allah. juga semoga mak sentiasa bahagia dan gembira di samping suami terchenta dan anak2, menantu2 serta cucu2 tersayang. banyak2 kan berehat. sentiasa jaga kesihatan mak. ampunkan segala dosa2 along yer mak. halalkan makan minum, air susu serta titik peluh mak. terima kasih atas jasa2 mak yang tak terbalas. sayang mak sangat2!

ringkhlas (ringkas tapi ikhlas) dari kami sekeluarga: zaid, dilla & marissa adani

---

Hidup ini terlengkap dengan hadirmu
Terima kasih Allah yang mendatangkan Ibu
Kufikir ia tanda kasih-Nya yang mendodoi kalbu
Sukar kutafsirkan tetapi itulah yang berlaku

Kulihat kau amat sederhana ibu

Nasihat-nasihatmu memanah jiwaku
Kadangkala berjejesan air mata membaca bicaramu
Terasa terjaga dari lena alpa dengan suaramu

Orang sibuk dengan dunia mereka

Tetapi aku hanya mengingati ini tarikh lahirmu
Dengan tembakan-tembakan doa
Aku sujud kepada Tuhan
Yang memberikanku dikau wahai ibu

Selamat hari lahir


Semoga Allah mencintaimu

Melebihi luas cintaku
Kepadamu wahai ibu

Friday, December 2, 2011

she is for me

sejuk aje cuaca hari ini kan. nak jiwang2 lovey dovey sikit ngan orang rumah boleh tak kat sini...(peluh kecil kiri kanan ketiak)

Di(ll)a Untuk Ku
sejak bertemu kau dan aku
menusuk jantungku mula jiwaku
merelakanku menjadi milikmu
itu yang ku mahu, itu yang ku mahu
cintamu...

sinar mentari pasti
menyinar hati yang sunyi
biarlah aku bermimpi
terlena dibuai sepi...

di(ll)a yang aku cinta
selama ini kuharapkan
cuba kau fahami
tak akan dirimu dilukai...
(ditokok tambah sedikit dari hasil nukilan dan nyanyian Adi Putra, lagu tema drama bersiri Tentang Dhia)

(peluh besar seluruh badan) sila lap muntah anda dan layan video chicha nih (maaf kalau kualiti agak kurang memuaskan):



p/s: lagu "Dia Untuk Ku" di atas boleh disedut di sini (kredit)

Thursday, December 1, 2011

chicha, cherry berry & the whole story

isnin, 21 november
mak kat rumah call dilla memperihalkan marissa yang berak2. sepulangan kami dari pejabat dan sesudah maghrib, kami bawa marissa berjumpa dr. ridzuan di naluri. doc hanya memberi air garam.

selasa, 22 november
siang menjelma. tidak puas hati dengan konsultansi yang diberi oleh dr. ridzuan, kami memutuskan untuk membawa marissa ke pantai ampang untuk mendapat khidmat nasihat dr. khairul zaman seperti mana post cherry berry di bawah.

rabu, 23 november
pagi aku ke pejabat seperti biasa. dilla mengambil cuti untuk monitor suhu anak, masuk ubat demam bagai. hampir ke tengahari dilla call memberitahu suhu anak mencapai tahap pecah termometer. aku segera memohon cuti kecemasan setengah hari dan terus pulang ke rumah.

kami siap barang serba sedikit sebagai persediaan jika marissa perlu dimasukkan ke wad. setibanya untuk berjumpa dengan dr. khairul (sekali lagi) di pantai ampang, suhu marissa turun di bawah paras demam. tetapi badannya masih lagi suam2 kuku ibu jari kaki kananku yang sedikit berbulu tidak sekata. doc menyerahkan kepada kami untuk membuat keputusan sama ada hendak masuk ke wad atau pulang saje ke rumah membanting padi. memandangkan marissa kelihatan baik2 sahaja, kami bergerak pulang rumah sambil menguis2 kaki di lantai klinik pakar itu yang mana lif mereka masih lagi dalam penyelenggaraan sejak kurun ke-3 masihi lagi.

khamis, 24 november
jam 12 tengah malam. dilla bangun merasa badan marissa, bukan badan aku. sedikit panas. aku memasukkan ubat demam ke bonbon marissa, bukan bonbon...erk. kami sambung tido.

jam 3 pagi. dilla terjaga sekali lagi. badan marissa terasa sangat panas. suhu diperiksa hanya beberapa titik perpuluhan saja mencecah 40 darjah celcius. terus kejut wan. barang yang telah di-pack sebelum ini ditambah lagi dengan baju2 aku dan dilla. kali ini pasti kena masuk wad.

kami terus ke wad kecemasan prince court. kenapa prince court, tidak pantai ampang? satu; sebab dilla ada check up juga hari tu. kedua; sebab dekat ngan opis kami berdua. ketiga; yang sepatutnya menjadi sebab nombor satu ialah prince court segalanya sumpah best!

seusai mendaftar nama marissa, nurse terus bawa marissa untuk dimandikan bagi menurunkan suhu badannya. menjerit nangis dia. sejuk pun yer, takut dengan orang pun yer. kemudian ubat demam dimasukkan lagi ke bonbon marissa. lepas itu tangannya dicucuk dan dibalut. macam pernah buat kan marissa. (ingatkan ada post lama pasal marissa masuk wad kat pantai ampang pertengahan tahun hari itu. takde la plak. muda lagi blog ni rupanyer...)

marissa ditempatkan di wad 6D-11 (kot). dan bermula lah percutian 3 hari 2 malam kami di prince court yang diselangi oleh marissa yang berak2, suhunya yang naik turun serta dr. anthony (paed marissa kat situ), nurse melayu-india-pinoy, orang hantar makanan dan akak cleaner yang keluar masuk bilik. sangat indah!

dipendekkan cerita yang dah setengah panjang ni, setelah marissa sudah kebah dari demam, sabtu petang hari tu kami discharge. hari2 sebelum tu yang datang melawat marissa ada makcik, pakcik, abang harith, kakak kembar sarah dan sofea, tokwan, tokmak, makbella, pakmin, maksu syera, makngah gombak dan ramai lagi artis2 tanahair seperti rita rudaini, sari yanti, nora danish, sazzy falak, fasha sandha...(ader keww?)

setakat semalam, poop2 marissa masih lagi sedikit cair. tapi takde la kerap sangat macam minggu lepas walau kentut sedikit, dah kuar poop2 dia. eeeuuuuwwww. (eh, marissa kuat kentut ker...?). yang pasti marissa tak demam dah. selera makan pun ok. cuma lepas ni takmo main sumbaaatttt aje kat mulut dia dan jangan bagi dia main kutiiipppp aje benda2 kat lantai. tak kuaser! eh.

chicha masa kena wad kat pantai ampang bulan lima dulu

nasi lemak terakhir aku di hari rabu minggu lepas

menunggu di ER sebelum di-check in

chicha main...

...chicha tidur...

...ayah makan!

klcc

kl tower

chicha yang tido selerak, mata bukak, pusat nampak

nurse kat counter yang tetiba macam ada keja bila diperhatikan chicha

makan sini, bawa balik?
p/s: eh, malam bila yang kita sponge anak kita tu yer syg? lupa sudah. tapi ada la salah satu malam dalam minggu lepas tu...

Tuesday, November 22, 2011

cherry berry

masuk keja halfday hari nih.
marissa cirit birit.
semalam saje mahu 10 kali dia berak.
dari kaler hijau muda ke hijau tua.
dari bentuk panjang2 macam slurpee kat 7E tu,
sampai ke takde bentuk langsung.
cayor aje keluar nya.
melecet terus bontot.
sian nengok nyer.

so, pagi tadi bawa pegi jumpa dr. khairul kat pantai ampang.
marissa melalak nangis bila doc letak steteskop kat badan dia.
takut bebenor. bukan nyer cucuk pung.
doc bagi ubat smecta kasi keras kan najis ngan ubat lecet.
doc suruh balik dulu tengok camne dua tiga hari lagi.
kalo tak baik gak, kena ler tahan wad masuk air.
harap2 tak perlu ler. moga marissa sihat cepat.

apa? maktih tak suka baca, tapi nak tengok gambar marissa aje?
sowi, tak ingat langsung nak amik gambar hari ini.
dah marissa melekat aje kat ayah nyer.
tapi gambar kenduri kat sri petaling hari tu ada la plak:

pengantin, keluarga & hidangan beradab mereka

chicha yang shedikit shekshi nampak tiyak

chicha yang nguap tapi faiq yang mata kuyu

Monday, November 21, 2011

weekend round-up

sabtu, 19 nov 2011
pepagi sabtu hari tu agak kemalasan untuk bangun.
penat keja (penat ker?) lima hari satu hal.
cuaca luar agak kedinginan besar punya hal.
chicha pun sambung tido.
ibu ayah dia pun haruslah ... sambung tido juga.

dah dekat tengahari terus keluar rumah menuju ke dengkil.
singgah kat deretan gerai makan jalan lama tepi uniten.
agak feymes dah sekarang tempat tu.
seawal jam 11 pagi peniaga dah siap susun kuih, pasang payung, atur meja.
dan seawal jam 11 tu juga kami dah terduduk di situ makan rojak dan minum cendol.
order sebungkus rojak untuk bawa balik ke dengkil.

dalam kul 12 kami sampai ke rumah mak abah kat dengkil.
ada abah yang rajin melayan ayam, angsa, kucing, ikan, monyet kat tepi rumah tu.
ada mak yang gembira menerima kehadiran anak, menantu, cucunya.
ada ammar yang baru balik keja syif malam dan terus layan maharaja lawak mega kat youtube.
ada syera yang study dalam gelap untuk SPM.
ada munirah yang bengkak2 badan akibat buatan suaminya.
ada shah, suami munirah yang pandai masak sambal udang lepas tu tetiba keluar nak beli air kelapa tapi balik dengan ais krim.
ada muaz, nor dan anis yang memeriahkan lagi cempakaville tengahari itu.

walaupun ketika hari2 bekerja rumah itu agak sunyi kecuali ayam yang sentiasa berkokok, angsa yang masih mengecip, kucing yang terus mengiau, ikan yang...(erk, tak tau bunyi ikan), monyet yang hingar dapat buah kuinin; tetapi kemeriahan hujung minggu rumah itu tetap ada dan semoga ianya terus berkekalan.

ahad, 20 nov 2011
cuaca pagi itu masih terus sama dengan kedinginannya.
kami bersarapan roti canai terbaik di keramat, kalau tidak di seluruh lembah klang.
kemudian bermalasan di pangsapuri mahsuri.
sebelum beramai2 (baca: tiga kereta) menuju ke sri petaling memenuhi jemputan perkahwinan.
perkahwinan antara ... (lupa sudah nama pengantin), anak orang kampung senaling tetapi kini sekeluarga telah menetap di kuala lumpur.
menu kenduri: ayam goreng rempah, sotong kembang sambal, daging goreng kicap, sayur dalca, acar buah, buah tembikai, buah oren, karipap, kuih seri muka, air sirap dan teh panas. semua sedap!

gambar? non hado! memandangkan aku bukan blogger tegar, aku memaafkan diri sendiri, eh.

Wednesday, November 16, 2011

#6 wordless wednesday - sleeping dorae-ni


mesti ada yang cakap dalam hati asyik wordless aje (saje buat font size kecik2. akuttt...). takde apa nak hapdet sangat. kehidupan kami bertiga dan setengah (dalam porut) amat berbahagia sekarang. takkan nak hapdet pasal keja opis plak kan <-- ayat cover <-- ayat borang (selalu kalo tulis borang kat words mesti dia auto-correct ke boring. so saje aku tulis borang menggantikan perkataan boring <-- ayat yang memang boring bila baca). kita jumpa balik keja nanti yer sayang. eh...

Wednesday, November 2, 2011

#4 wordless wednesday - sacred market grilled fish

air, ulam ngan kuah asam sampai dulu

lepas tu nasi ngan sup

last sekali ikan

permulaan yang amat sopan

R.I.P
http://malaysianww.blogspot.com/

Thursday, October 20, 2011

singapore sling

sepuluh perkara yang anda mungkin tidak tahu tentang singapura:
  1. there is no bugis people at bugis street 
  2. chewing gum is a big no-no in singapore
  3. there is no domestic flight or destination in changi airport
  4. singapore public transporations  are very similar to hong kong's
  5. the escalator in singapore are moving much faster than the one in malaysia
  6. malay singapore will speak malay language only to malay people
  7. singapore has too many senior citizen, they gave citizenship to young chinese from republic of china
  8. now they have too many chinese from the mainland, it brings more problem to them
  9. so, they turn to their nearest neighbour to bring in malaysian chinese
  10. but still they all speak in english...
=)

Wednesday, October 19, 2011

#3 wordless wednesday - the sleeping thinker

http://malaysianww.blogspot.com/   

Friday, October 14, 2011

3H2M: singapore!

awal pagi khamis lepas kami bertolak,
malam sabtu kami sampai rumah balik,
sekian.

"apehal?"

the new ju-on...

chicha: "sejuk nyer lantai ni kan abg faiq" faiq: "(dalam hati) kena cari spek hitam nih baru lagi kacak"

sila letakkan caption anda untuk chicha dalam ruangan comment di bawah

dari sky train ke crowne plaza

lompat bintang yang tak macam lompat dan tak nampak macam bintang...

aku kelihatan gumuks dari kejauhan...

berdiri di belakang: airport tower changi. duduk di hadapan: crowne plaza

crowne plaza yang betul2 tengah airport

mcm kat obersea aje...eh, mmg obersea pung

chicha the don

the green couple

the purple couple

ibu: "chicha nak pegi mana yer?" chicha: "riverside, orchard road, marina bay, kampong glam, chinatown, little india, geylang serai, sentosa island, universal studios, suntec city, esplanade, singapore zoo, jurong bird park, underwater world..."

tido kat stesen mrt pun ok...

gadis nusantara...

"chicha dah tak larat jalan la ibu. chicha naik trolley ni yer..."

selamat tinggal singapura...
p/s: sabtu lepas besday aku. hepi besday to me! hepi besday to me! hepi besday ayah chicha! hepi besday to me! terima kasih mak ngan abah belanja makan besar kat kedai restoran apakenamantahtakpernahnakingatnama sebelah klinik fuziah tu. kaki cramp, perut cramp tapi hati tetap gumbira!!!